دقیقا چه چیزی ما را به تنبلی و اولویت دادن به اوقات فراغت قبل از انجام دادن هر کاری وادار میکند؟ چرا ما برای انجام بازیهای ویدیویی یا تماشای فیلم هیجانزده و مشتاق هستیم، ولی فکر کردن به انجام دادن تکالیف و یا مطالعه، باعث بروز افکار دلسوزانه و ناامیدی در ما میشود؟ مطالعات نشان میدهد که عوامل متعددی وجود دارد که ما را از پایان رساندن وظایف خود منصرف میکنند.
مغز شما در هر ثانیه در حال تحلیل میلیونها دستور است که از نقاط مختلف بدن شما به سمت آن ارسال شدهاند و تمام این کارها را درحالی انجام میدهد که کمترین میزان انرژی را از مواد غذایی که مصرف میکنید، دریافت میکند پس کاملاً حق دارد که بخواهد در مصرف انرژی صرفهجویی داشته باشد و چه راهی بهتر از اینکه شما کمتر فعالیت کنید؟
باید بدانیم که هیچ راز ویژهای برای غلبه بر تنبلی وجود ندارد بلکه تنها با ایجاد کردن یکسری عادات صحیح میتوان این احساس را کنترل کرد. در این مسیر لازم است از منطقه امن و راحت خود خارج شده و تلاش و کوشش قابل توجهی انجام دهید. تغییرات مؤثری که در سبک زندگی خود ایجاد کنید، مسیر آینده شما را هموار میکند.
از دست دادن انگیزه، فرار از احساس اضطرار، و ترس از پا گذاشتن به خارج از منطقه امن، عواملی هستند که ما را به سمت تنبلی سوق میدهند.
۱ – اولین قدم برای غلبه بر تنبلی این است که از منطقه امن خود خارج شوید. اهداف خود را تصویر و آنها را یادداشت کنید. از غر زدن در مورد آنچه که «باید میبودید» دست بردارید و روی آنچه توانایی دارید، متمرکز شوید.
بزرگترین لطفی که میتوانید در حق خودتان بکنید این است که برنامه ریزی را شروع کنید. برنامه ریزی برای اهداف نیازمند یک جدول زمانی مشخص همراه با فعالیتهای پیشرو است. با قدم های کوچک و بدون عجله شروع کنید. به یاد داشته باشید که عجله برای رسیدن به مقصد، شما را دچار اضطراب و آشفتگی میکند. تلاش کنید عادت بدی مانند پرخوری، حواس پرتیهایی از جمله بازیهای رایانه ای، یا حتی منفی بافی را کنار بگذارید.
۲ – هنگامی که بینظمیها کنترل میشوند، وقت آن است که خود انضباطی وارد شود. این مرحله ناراحتکننده و خستهکننده میباشد اما در دراز مدت، نظم وانضباط چیزی است که برای شما موفقیت به ارمغان میآورد.
با نه گفتن به لذتها و خوشیهای موقت شروع کنید. فضای مجازی در زمان مطالعه و درس خواندن، بازی کردن هنگام انجام تکالیف، یا تماشای قسمت دیگری از سریال محبوبتان زمانی که باید برای ارائه فردا آماده شوید. به یاد داشتهباشید، برای موفقیت در آینده از لذت لحظه ای خودداری کنید.در کنار نه گفتن به لذتهای موقت، سعی کنید عادات خوب را نیز در خود ایجاد کنید. عادات افرادی که از دید شما موفق هستند، زندگینامه افراد مشهور و وقایع تاریخی را، مطالعه کنید. شب خوب استراحت کنید و صبح خود را با یک صبحانه سالم شروع کنید.
۳ – حتما عملکرد خود را مرور کنید. هنگام حرکت رو به جلو، همیشه خوب است که نگاهی به گذشته بیندازیم. با هر قدم کوچکی که برای مبارزه با تنبلی برمیدارید، به گذشته نگاه کنید و ببینید چقدر پیش رفتید. با گذشت زمان، به همه چیزهایی که به دست آوردهاید نگاه می کنید، پیشرفت شیرین و دلچسبی خواهید داشت. این نه تنها باعث ایجاد اعتماد به نفس میشود، بلکه شما را به سمت موفقیت به عنوان یک دانشآموز تلاشگر سوق میدهد. فراموش نکنید پس از خودآزمایی، به خودتان پاداش دهید.
کنترلگر احساسات خود باشید. طبیعتا هر چه جوانتر باشید، احساسات شما ناپایدارتر است. از آنجایی که تنبلی و احساسات به هم مرتبط هستند، باید مطمئن شویم که احساسات ما بر روی فعالیتهای ما اثر گذار نیستند. کارهای روزانه را فقط به این دلیل که “حوصله انجام آنها را ندارید” به تعویق نیندازید. هوشمندانه کار کردن را یاد بگیرید. هوشمندانه کار کردن به معنای تفکر خلاقانه در مورد نحوه مدیریت زمان خود به عنوان دانش آموز است. با دانشآموزانی که نمرات خوبی کسب میکنند مشورت و همکاری کنید. نکات ارزشمند را انتخاب و آنها را امتحان کنید.