سازمان ملی استعدادهای درخشان (سمپاد) که در میان دانشآموزان به مدارس تیزهوشان شناختهشدهاست، در سال ۱۳۵۵ توسط دکتر بهروز برومند و جمعی از کارشناسان آموزشی آمریکایی تأسیس گردید.
در سال ۱۳۶۶ نخستوزیر وقت میرحسین موسوی اساسنامه سمپاد را تصویب کرد و از آن پس این سازمان تحت عنوان سازمان ملی استعدادهای درخشان به صورت رسمی به آموزش و پرورش پیوست. از آن پس مدارس پسرانه، علامه حلی و مدارس دخترانه، فرزانگان نام گرفتند.
مدارس تیزهوشان با رویکرد رشد و شکوفا کردن استعدادها، دانشآموزان را با چالشهای جدیدی روبه رو میکنند.کیفیت بالای آموزش در این مدارس سبب شدهاست که هر ساله دانشآموختگان سمپاد از سوی برترین دانشگاههای کشور پذیرفتهمیشوند.
امروزه با گسترش یافتن خدمات آموزشی، مدارس تیزهوشان را در اکثر نقاط کشور میتوان یافت.به دلیل ظرفیت محدود این مدارس برای پذیرش، دانشآموزان در آزمونی تحت عنوان آزمون تیزهوشان با یکدیگر به رقابت میپردازنند.آزمون تیزهوشان هر سال ویژه دانشآموزان پایه ششم و نهم تحصیلی برگزارمیگردد و دانشآموزان تلاشگر میتوانند با کسب حد نصاب نمره قبولی در آزمون، فرصت تحصیل در برترین مدارس کشور را داشتهباشند.