زندگی در دنیای مدرن امروزی درکنار همهی دستاوردهای فوق العادهای که به همراه داشته، استرس و فشارهای روانی جدیدی را به ما تحمیل کردهاست.هر فرد با توجه شخصیت وسبک زندگی خود روزانه در معرض میزانی از استرس و اضطراب قرار میگیرد. سردرد، تنش، افزایش فشارخون و کم خوابی از علايم رایج استرس و اضطراب میباشد.
به طور کلی، استرس پاسخی است به یک علت بیرونی، مانند بروز یک اتفاق ناگهانی در محل کار و یا مشاجره با یک دوست که پس از آرام شدن وضعیت، فروکش میکند.از آنجایی که استرس ناشی از عوامل خارجی میباشد، راههایی کمککننده برای مقابله با آن وجود دارد. ازجمله راههای مدیریت استرس میتوان به فعالیت بدنی، تمرینات تنفسی، خواب کافی و ارتباط موثر با دیگران اشاره کرد.
اضطراب واکنش خاص فرد به استرس است و منشأ آن داخلی میباشد. اضطراب معمولاً با احساس مداوم دلهره یا ترس در موقعیت هایی که واقعاً تهدیدکننده نیستند، مشخص میشود. بر خلاف استرس، اضطراب حتی پس از گذراندن یک حادثه نیز ادامه دارد. در موارد شدیدتر، اضطراب می تواند به یک اختلال تبدیل شود، که یکی از شایعترین مسائل سلامت روان در ایالات متحده به شمار میآید. اختلالات اضطرابی به گونه مختلفی طبقه بندی می شوند: اضطراب فراگیر، اختلال هراس، فوبیا، اضطراب اجتماعی، اختلال وسواس فکری و (PTSD) اختلال استرس تروماتیک . ٖ
این موضوع که بدانیم چگونه علائم استرس و اضطراب را شناسایی و متمایز کنیم از اهمیت بالایی برخوردار است. استرس یک محرک رایج برای اضطراب میباشد و تشخیص زودهنگام علائم اضطراب برای جلوگیری از ایجاد یک اختلال اضطراب ضروری است. حمله پانیک نشانه اضطراب است نه استرس. در طول حمله پانیک، افراد علائمی مانند حمله قلبی، درد قفسه سینه، عرق کردن، احساس ضعف، حالت تهوع، لرز و مشکلات تنفسی را تجربه خواهندکرد. به طور ناگهانی ایجاد میشود و معمولاً در عرض 10 دقیقه به اوج خود میرسد.
چند نکته برای کنترل استرس:
استراحت کنید!
پس از صرف مدت زمان مشخصی مطالعه و یا کار، شما نیاز به دقایقی استراحت دارید. استراحت به معنای انجام دادن فعالیت فیزیکی مانند پیادهروی و یا انجام دادن حرکات کششی برای بالا بردن قدرت تمرکز بسیار موثر است.
برنامه ریزی را فراموش نکنید!
زمانی که امتحانات نزدیک میشوند و فشار درسی به اوج خود میرسد. برای جلوگیری از احساس غرق شدن و استرس فعالیتهای خود را تجزیه و تحلیل کنید.با تهیه لیستی از همه کارهایی که باید انجام دهید، تخمین زنید که هرفعالیت چقدر زمان نیاز دارد. سپس یک جدول زمانی بنویسید که چه کاری را در طول روز باید انجام دهید. فراموش نکنید برنامهریزی را واقعبینانه انجام دهید.غذا، استراحت و خوابیدن نیز از جمله فعالیتهایی هستند که باید در برنامه در نظر گرفتهشوند.
در جایی جدید مطالعه کنید.
تغییر فضای مطالعه کمک زیادی به افزایش تمرکز و یادگیری شما میکند. توجه کنید که محیطی که برای مطالعه انتخاب میکنید از لحاظ نور، صدا و مرتب بودن مناسب باشد.
نوشیدن آب را فراموش نکنید!
وقتی استرس دارید و تحت فشار زمانی هستید، غالبا دچار سردرد بدی میشوید که ذهن شما را کند میکند. کم آبی موجب سردردهای آزاردهنده میشود؛ بنابراین نوشیدن آب را فراموش نکنید.
ممکن است گاهی احساس کنید که حجم کاری که به شما داده میشود غیرممکن است، اما نترسید. سالها قبل از شما، مردم این مسیر را گذراندهاند، به همان اندازه هراسان بودهاند ولی با این وجود آن را پشت سر گذاشتهاند. اگر آنها می توانستند این کار را انجام دهند، شما نیز میتوانید.
به یاد داشته باشید، استرس به شما در انجام کارها کمک نمیکند! ما اغلب احساس می کنیم که باید استرس داشته باشیم تا در حل یک مشکل کارآمدتر باشیم. حقیقت این است که کمی استرس می تواند کمککننده باشد، اما میزان بیش از حد آن موجب خستگی و کاهش انرژی و انگیزه ما برای ادامه مسیر میباشد.